021-37628

logoo

021-37628

پیمانکار کیست و چه وظایفی دارد؟+ تفاوت با کارفرما و کارگر

امروزه دامنه انواع پروژه­‌ها و تفاوت­‌های آنها به حدی رسیده است که به جرئت می­توانیم بگوییم امکان ندارد فردی در اجرای همه پروژه­‌ها، حتی در یک دسته‌­بندی خاص نظیر عمران، مکانیک و...، توان و تخصص کافی باشد
پیمانکار کیست
پیمانکار کیست

پیمانکار کیست و چه وظایفی دارد؟+ تفاوت با کارفرما و کارگر

امروزه دامنه انواع پروژه­‌ها و تفاوت­‌های آنها به حدی رسیده است که به جرئت می­توانیم بگوییم امکان ندارد فردی در اجرای همه پروژه­‌ها، حتی در یک دسته‌­بندی خاص نظیر عمران، مکانیک و...، توان و تخصص کافی باشد

امروزه دامنه انواع پروژه­‌ها و تفاوت­‌های آن‌ها به حدی رسیده است که به جرئت می­‌توانیم بگوییم امکان ندارد فردی در اجرای همه پروژه­‌ها، حتی در یک دسته‌­بندی خاص نظیر عمران، مکانیک و…، توان و تخصص کافی باشد. این گستردگی پروژه‌­ها موجب شده بسیاری از افراد، برای اجرای مراحل پروژه ساختمانی خود به سراغ متخصصین آن (پیمانکاری ساختمان) بروند و با انعقاد یک قرارداد، آن فرد متخصص را به عنوان مسئول انجام کار خود برگزینند.

چنین وضعیتی، دو مسئولیت جدید به عنوان کارفرما و پیمانکار را به وجود آورده است که هر کدام، وظایف و حقوق مشخصی دارند. در رابطه کارفرما – پیمانکار، شناخت مسئولیت­‌ها و انتظارات موجب بهبود کیفیت کار و جلوگیری از اختلافات خواهد شد.

در این مقاله، قصد داریم به یکی از این نقش‌­های جدید، یعنی پیمانکار بپردازیم و پس از آشنایی با شرح وظایف او، به تفاوت­‌هایش با کارفرما و کارگر اشاره کنیم. انواع پیمانکاری نیز آخرین موضوع بحث ما خواهد بود. اگر می­‌خواهید با رابطه کارفرما – پیمانکار بیشتر آشنا شوید یا وظایف خود به انواع هر یک از این طرفین را بهتر بشناسید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

پیمانکار کیست؟

طبق تعریف، پیمانکار یک شخص حقیقی یا حقوقی است که با امضای قرارداد با کارفرما، متعهد می‌­شود مسئولیت مشخصی را در مدت مشخصی انجام دهد. شرح تعهدات پیمانکار به صورت کامل در قرارداد بین او و کارفرما قید می‌­شود و مجازات عدم اجرای دقیق کار نیز به او گوش‌زد خواهد شد. پیمانکار بر اساس نوع قرارداد منعقد شده، موظف است یک پروژه را به بهترین نحو تحویل دهد. وظایف پیمانکار می­‌تواند بخشی از یک پروژه یا اجرای صفر تا صد آن باشد که این مورد، طبق توافق طرفین تعریف می­‌شود.

طرف حساب پیمانکار که کارفرما نام دارد، یک شخص یا شرکت است که او نیز مسئولیت­‌های مربوط به خود را دارد. در بخش­‌های بعدی به تفاوت­‌های این دو طرف خواهیم پرداخت.

پیمانکار چه وظایفی دارد

پیمانکار چه وظایفی دارد؟

پیمانکاران بر اساس نوع قرارداد، می‌­توانند وظایف متفاوتی نسبت به هم داشته باشند که در این قسمت، به شرح کامل وظایف پیمانکار خواهیم پرداخت:

انجام کار بر اساس قرارداد

مسلما مسئولیت اصلی یک پیمانکار، انجام کاری است که در مورد آن اعلام آمادگی کرده است. جزئیات انجام کار طبق قرارداد باید توسط کارفرما اجرا شود و نتیجه در قالب کار انجام شده یا سند مالکیت یک ملک به کارفرما ارائه شود.

تعیین مخارج مالی پروژه

اغلب کارفرماها پیش از انعقاد قرارداد از پیمانکار می­خواهند هزینه نهایی پروژه را تا حد امکان برایشان برآورد کند تا با دید بهتری اقدام به آغاز پروژه نمایند. عدد اعلامی از سوی پیمانکار باید توسط وی قابل اجرا باشد و طوری محاسبه گردد که حقی از هیچ یک از طرفین ضایع نشود.

تامین نیروی انسانی

در صورتی که نوع پروژه ایجاب کند که بیشتر از یک نفر اقدام به انجام آن نمایند (بعضی از پروژه­‌های کوچک طراحی به وسیله یک نفر نیز قابل اجرا هستند)، مسئولیت تمام نیروی انسانی مورد نیاز در هر بخش اجرای پروژه که در قرارداد قید شده و تامین حقوق و مزایای آنان با پیمانکار است. تامین نیروی انسانی هیچ ارتباطی با کارفرما ندارد و تماما بر عهده پیمانکار می‌­باشد.

تامین مصالح و مایحتاج پروژه

اگر پروژه از نوع عمرانی باشد، تامین انواع مصالح آن از صفر تا صد بر عهده پیمانکار است. پیمانکار بر اساس هزینه­‌ای که در ابتدای پروژه به کارفرما اعلام کرده، بهترین و باکیفیت‌­ترین مصالح ممکن را تهیه می‌­کند. البته در این مورد پیمانکار می­‌تواند با کارفرما در مورد کیفیت مصالح انتخابی خود مشورت نماید.

برنامه­‌ریزی زمانی

همانطور که گفتیم، در قرارداد منعقد شده بین کارفرما و پیمانکار یک تاریخ برای تحویل پروژه ذکر می­‌شود که پیمانکار موظف است تا آن تاریخ پروژه را به اتمام برساند. پیمانکار باید تمام مراحل کار خود را به گونه‌­ای برنامه­‌ریزی کند که پروژه به تاریخ تحویل آن برسد و تاخیری ایجاد نشود. مسئولیت برنامه‌­ریزی برای نحوه انجام فعالیت­‌ها، از دیگر وظایف پیمانکار به شمار می‌­رود.

انواع وظایف پیمانکار

کنترل کیفی

از دیگر مسئولیت‌­های پیمانکار می­توانیم به کنترل مستمر کیفیت کار اشاره نماییم. در صورتی که در پایان پروژه، هر یک از آزمون­‌ها و تست­‌های مختلف کنترل کیفیت نتیجه مطلوبی ارائه ندهند، پیمانکار باید نقص­‌ها را برطرف کرده و پاسخگوی مشکلات ایجاد شده باشد.

انجام امور اداری

در برخی از انواع قرارداد که در آنها اجرای صفر تا صد پروژه بر عهده پیمانکار باشد، طبیعتا مسئولیت اخذ مجوزها، دریافت امتیازات آب، برق و گاز، هماهنگی با ارگان­‌های مربوطه و مواردی از این قبیل نیز با پیمانکار خواهد بود.

ایمنی

علاوه بر ایمنی سازه یا پروژه طراحی شده توسط پیمانکار که بخشی از فرآیند کنترل کیفی محسوب می­شود، مسئولیت ایمن­‌سازی محیط کار برای کارگران، مهندسان و حتی معابر اطراف (از طرف ساختمان یا پروژه در دست اجرا) نیز بر عهده پیمانکار است. هر گونه حادثه‌­ای که در محیط کار رخ دهد، مسئولیت آن بر عهده پیمانکار پروژه می‌­باشد.

توجه کنید که بر اساس نوع قرارداد، ممکن است تمامی موارد ذکر شده در حوزه وظایف کارفرما نباشد یا وظایف بیشتری نیز به این لیست اضافه شود. در این مورد، همه چیز در قرارداد منعقد شده بین طرفین مشخص می­‌گردد.

تفاوت پیمانکار و کارفرما

با توجه به توضیحاتی که در ابتدای مقاله ارائه کردیم، تفاوت پیمانکار و کارفرما قدری بدیهی به نظر می­رسد. کارفرما، شخصی است که پروژه مورد نظر خود را برون­‌سپاری می­کند و مسئولیت اجرای آن را به فردی با تخصص کافی که داوطلب اجرای آن باشد می­سپارد. در سوی دیگر، پیمانکار شخص یا گروهی از اشخاص هستند که برای انجام کار مشخصی، اعلام آمادگی می‌کنند. پیمانکار وظیفه دارد پروژه را با بهترین کیفیت در موعد مقرر اجرا نماید و کارفرما وظیفه پرداخت هزینه کار به شکل توافق شده و بدون تاخیر به پیمانکار را دارد.

تفاوت پیمانکار و کارگر

برخی از مردم ممکن است پیمانکار و کارگر را تا حدی مشابه بدانند که این یک تصور درست نیست. پیمانکار، طرف قرارداد کارفرماست و برای انجام کار خود می­‌تواند از افراد مختلفی استفاده نماید که کارگر، یکی از این افراد است. به عبارت دیگر، سلسله مراتب کار در پروژه به این صورت است که کارگر در استخدام پیمانکار می­باشد و پیمانکار، خود در استخدام کارفرماست.

تفاوت دیگر بین پیمانکار و کارگر این است که وظایف کارگر معمولا جای زیادی برای تصمیم‌­گیری ندارد. کارگر وظیفه دارد عمل مشخصی را به شکل مشخصی انجام دهد. این در حالیست که پیمانکار آزادی بیشتری در انجام کار خود دارد و می­تواند برخی امور جزئی در اجرای پروژه را مطابق سلیقه خود تغییر دهد.

انواع پیمانکاری

انواع پیمانکاری

حال که می­دانید پیمانکار کیست و چه وظایفی دارد، باید بدانید که پیمانکاری انواع مختلفی دارد که هر یک از این انواع در شرح وظایف محوله به پیمانکار دارای تفاوت هستند. انواع پیمانکاری عبارت­‌اند از:

  • پیمانکاری جزئی: در پیمانکاری جزئی، پیمانکار مسئولیت بخشی از اجرای یک پروژه را بر عهده می­گیرد و با سایر بخش­‌ها کاری ندارد. به عنوان مثال، در یک پروژه ساختمان­‌سازی، سرامیک‌­کار یک پیمانکار جزئی است.
  • پیمانکاری عمومی: پیمانکاری عمومی مفهومی در مقابل پیمانکاری جزئی می­باشد که در آن پیمانکار باید طیف وسیعی از مسئولیت‌­های مربوط به طراحی، اجرا و پایان­‌کار پروژه را به انجام برساند.

تقسیم ­بندی دیگر، بر اساس تعداد عوامل اصلی درگیر در پروژه می­باشد که چند نوع پیمانکاری تک­‌عاملی یا امانی، دو عاملی یا پیمانکار – کارفرما  و سه عاملی یا پیمانکار – طراح – کارفرما را به وجود می­‌آورد. شرح وظایف هر یک از عوامل در انواع پیمانکاری متفاوت می­‌باشد.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم به سوال «پیمانکار کیست» پاسخ دهیم. شرح کاملی از وظایف، مسئولیت­‌ها و انواع قراردادهای مربوط به پیمانکار را بررسی نمودیم که طیفی از وظایف نظیر تامین مصالح و نیروی انسانی، برنامه‌­ریزی برای تحویل پروژه در موعد مقرر و نظارت بر کیفیت و ایمنی پروژه از مهم­ترین آنها به شمار می­‌روند.

فهرست موضوعات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مایلید با شما تماس بگیریم؟