021-37628

logoo

021-37628

قرارداد ساختمانی چیست؟ کارفرما و پیمانکار چه وظیفه ای دارند

پروسه ساخت یک بنا نیز مانند بسیاری از امور جامعه بخش‌­های مختلفی دارد. افراد زیادی برای ساخت یک ساختمان با یکدیگر همکاری می­کنند. از استادکاران بنا گرفته تا طراحان داخلی، مجریان نما، مهندسین تاسیسات و... که هر یک در طراحی یا ساخت بخشی از ساختمان سهیم هستند.
قرارداد ساختمانی چیست؟
قرارداد ساختمانی چیست؟

قرارداد ساختمانی چیست؟ کارفرما و پیمانکار چه وظیفه ای دارند

پروسه ساخت یک بنا نیز مانند بسیاری از امور جامعه بخش‌­های مختلفی دارد. افراد زیادی برای ساخت یک ساختمان با یکدیگر همکاری می­کنند. از استادکاران بنا گرفته تا طراحان داخلی، مجریان نما، مهندسین تاسیسات و... که هر یک در طراحی یا ساخت بخشی از ساختمان سهیم هستند.

پروسه ساخت یک بنا نیز مانند بسیاری از امور جامعه بخش‌­های مختلفی دارد. افراد زیادی برای ساخت یک ساختمان با یکدیگر همکاری می­کنند. از استادکاران بنا گرفته تا طراحان داخلی، مجریان نما، مهندسین تاسیسات و… که هر یک در طراحی یا ساخت بخشی از ساختمان سهیم هستند.

انجام چنین مجموعه‌­ای از کارها نیاز به بستن قرارداد بین طرفین دارد. گاهی نیز، پروژه ساختمان به صورت کلی در اختیار پیمانکار قرار می­‌گیرد. امروزه این قراردادها به روش­‌های مختلفی می­تواند تنظیم و اجرا شود. در این مقاله، قصد داریم به بررسی انواع قرارداد ساخت ساختمان بپردازیم و روش‌­های مختلف عقد قرارداد بین طرفین قرارداد را مورد بررسی قرار دهیم و با وظایف پیمانکار نیز به صورت مختصر آشنایی پیدا کنیم.

قرارداد ساختمانی چیست؟

در فرآیند ساختمان سازی، لازم است بین افراد ذی­نفع قراردادی تنظیم شود تا شرح وظایف و مسئولیت‌­های هر یک از آنان تعیین شده و تعهدی رسمی و قانونی بابت اجرای درست وظایفشان در موعد مقرر از آنان گرفته شود. قرارداد ساختمانی معمولا جلوی بسیاری از خلف وعده­‌ها از طرف کارفرما یا مجری را می­‌گیرد و موجب می­‌شود ریسک اتلاف هزینه یا زمان طرفین کاهش یابد.

قرارداد ساخت ساختمان می­تواند بین مجری طرح یا کارفرما و پیمانکار، بین پیمانکار و استادکاران امور مختلف ساختمانی یا بین هر یک از افراد ذکر شده و شرکت‌­های مشاوره­ای منعقد شود. در بخش­‌های بعدی با انواع قرارداد ساختمانی و شرح وظایف هر یک از طرفین قرارداد آشنا خواهیم شد.

انواع قراردادهای ساختمانی

انواع قراردادهای ساختمانی

انواع مختلفی از قراردادهای ساختمانی در شرایط متفاوت بین کارفرما و پیمانکار منعقد می­‌شود. هر نوع قرارداد، الزامات خاص خود را به طرفین تحمیل می­‌کند. انواع قرارداد ساختمانی عبارت‌­اند از:

قرارداد قطعی

هنگامی که صحبت از قرارداد می­‌شود، اولین تصویرهای ذهن ما همان قرارداد قطعی هستند. در این نوع قرارداد، کارفرما و پیمانکار روی اتمام پروژه با مبلغ مشخصی توافق می­‌کنند. هرگونه تغییر در وضعیت اقتصادی، کاهش یا افزایش قیمت­‌ها و مواردی از این قبیل هیچ ارتباطی با کارفرما ندارد و سود ضرر حاصل از چنین تغییراتی تماما بر عهده پیمانکار می‌­باشد.

قرارداد هزینه افزوده

در این نوع قرارداد، پیمانکار تمامی هزینه‌­های مدنظر خود را جمع­‌بندی می‌­نماید و به رقم اعلامی خود، مبلغی تحت عنوان حاشیه سود می‌­افزاید تا در صورت تغییر در بازار و افزایش قیمت‌­ها، ضرر کمتری متحمل شود. طبیعتا این نوع قراردادها بیشتر باب دل پیمانکاران است.

قراردادهای واحدی

نوع رایج دیگری از قراردادها بر سر انجام واحد مشخصی از کار توسط پیمانکار بسته می­‌شود. در چنین قراردادهایی، هزینه انجام کار برای هر متر، نیم متر، طبقه، نیم­ طبقه و… پرداخت می­شود. معمولا سرعت انجام کار توسط پیمانکار در چنین قراردادهایی بیشتر است زیرا با اتمام متراژ توافق شده، حتی اگر کمتر از چند ساعت هم زمان برده باشد، حق‌­الزحمه به صورت کامل پرداخت می­شود.

قرارداد طراحی و ساخت

بر طبق این قراردادها، کارفرما دو بخش اصلی کار خود یعنی طراحی ساختمان به صورت کامل و ساخت آن با تمام مصالح توافق شده را به یک پیمانکار می­‌سپرد. انتخاب مصالح و برخی موارد جزئی بر عهده کارفرماست اما پروسه ساخت را پیمانکار بر عهده می­‌گیرد.

قرارداد طراحی و ساخت

 

قرارداد مدیریت ساخت

در این قرارداد، مسئولیت مدیریت پروژه به صورت کامل به پیمانکار سپرده می­‌شود. تمامی امور جانبی نظیر هماهنگی‌­ها، اخذ مجوزها، قراردادهای کوچک­تر برای امور جزئی، پیدا کردن نیروی کار و… بر عهده پیمانکار خواهد بود و کارفرما در این موارد دخالتی ندارد.

قرارداد دستمزدی

در این نوع قرارداد، مسئولیت تامین تمامی مواد و نیروی انسانی لازم برای پروژه بر عهده کارفرماست و پیمانکار صرفا بخش ساخت را بر عهده دارد. چون مسئولیت تامین هزینه مصالح از عهده پیمانکار حذف می­شود، مسلما هزینه دریافتی پیمانکار نیز به طرز محسوسی کمتر از انواع دیگر قرارداد خواهد بود.

قرارداد امانی

در این نوع قرارداد، هیچ بخشی از مسئولیت‌­های پروژه از دوش کارفرما ساقط نمی­شود و تمامی موارد یک پروژه بر عهده خود کارفرماست. این نوع قرارداد معمولا برای پروژه­‌های کوچک خانگی مناسب است. حذف سود پیمانکار از هزینه‌­های پروژه از مزایای این قرارداد به شمار می­رود زیرا در این نوع قرارداد اصولا پیمانکاری وجود ندارد.

قرارداد سه عاملی

در حالتی که انتخاب کارفرما این باشد که پروژه را به دو بخش طراحی و ساخت تقسیم کرده و هر بخش را به یک عامل مجزا بسپارد، قرارداد سه عاملی بین کارفرما، طراح و پیمانکار منعقد می­‌شود. مزیت این نوع قرارداد این است که هر بخش به صورت تخصصی به افراد مجرب در آن بخش سپرده می­شود اما به هر حال دو هزینه مجزا به پروژه تحمیل خواهد شد.

قرارداد کلید در دست یا Turnkey

 مفهوم این قرارداد این است که کارفرما از ابتدا تا انتهای پروژه را برون­‌سپاری می­‌نماید. به عبارت دیگر، تمامی بخش­های پروژه به صورت کامل در دست پیمانکار است و کارفرما تنها لازم است کلید را درون قفل بچرخاند و آن را تحویل بگیرد.

وظیفه پیمانکار چیست؟

شرح وظایف پیمانکار و کارفرما بر اساس نوع قرارداد تفاوت دارد اما بعضی از موارد، بین تمام قراردادها مشترک است. وظایف پیمانکار در قرارداد پیمانکاری ساختمان عبارت‌­اند از:

  • اعلان هزینه‌­های پروژه به کارفرما در ابتدا به صورت کامل و سپس به صورت جز به جز
  • فراهم کردن مواد اولیه، نیروی انسانی و ابزار کار لازم بر طبق قرارداد منعقد شده بین طرفین
  • نگهداری از ابزار و حفظ سلامت پروژه و کارکنان طبق قرارداد
  • همکاری با کارفرما و مشورت با او در صورت لزوم و به صورت مستمر
  • رعایت قوانین و مقررات ملی ساختمان در مباحث مختلف نظیر بخش عمرانی، تاسیسات و ایمنی
  • اعتماد­سازی و همکاری با کارفرما در پرداخت هزینه و پرهیز از درخواست­‌های غیرمنطقی و خلاف احتیاط
وظیفه کارفرما چیست؟

وظیفه کارفرما چیست؟

کارفرما نیز متقابلا در برابر پیمانکار مسئولیت­‌هایی دارد. در این بخش به برخی از مسئولیت­‌های کارفرما در قرارداد پیمانکاری ساختمان اشاره می­‌کنیم:

  • ارائه وضعیت پروژه و اطلاعات مربوط به آن به صورت کامل و دقیق به پیمانکار
  • تحویل زمین و فراهم کردن فضای کار برای پیمانکار
  • پرداخت هزینه‌­های پروژه طبق قرارداد و در موعد مقرر
  • تهیه پروانه ساخت و سایر مجوزهای اولیه
  • همکاری با پیمانکار در پوشش کاستی‌­های حین اجرای پروژه
  • همکاری با پیمانکار و مهندسین ناظر و ارائه اطلاعات به ایشان در صورت لزوم

جمع بندی

قراردادهای مابین کارفرمای یک پروژه و پیمانکاران آن، یکی از بخش­‌های کلیدی هر پروژه به حساب می­‌آید. دقت در انعقاد قرارداد به صورت دقیق و بدون ابهام یکی از مواردی است که انجام آن مستلزم شناخت انواع قراردادها و شرح وظایف هر یک از طرفین دارد. در این مقاله ما به انواع قراردادها و توضیح مختصری در مورد آنها پرداختیم و برخی از وظایف طرفین را نیز ذکر نمودیم. به خاطر داشته باشید که کمک گرفتن از مشاورین و افراد باتجربه حین انعقاد قرارداد می­تواند کمک زیادی به شما در قالب کارفرما یا پیمانکار بکند.

فهرست موضوعات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مایلید با شما تماس بگیریم؟